Zondagsrust . . . 

Eigenlijk begon het NK Dammen Algemeen 2020 in Kraggenburg afgelopen woensdag al, in plaats van donderdag jongstleden! Zondagsrust is voor Jan van Dijk belangrijk en dat werd natuurlijk gerespecteerd, dus werd zijn partij tegen Henk Grotenhuis ten Harkel (die voor vandaag op de rol stond) één dag voor de officiële start van dit NK (vooruit) gespeeld. 

Door Tjalling van den Bosch

Jan van Dijk

Jan van Dijk

Lego-blokjes . . . 

Uit de talloze commentaren tijdens en vooral na afloop van de partij bleek dat de confrontatie voor veel dammers een smakelijke amuse was. De manier waarop beide combattanten doorgaans hun partijen afwerken passen precies als lego-blokjes in elkaar! Van Dijk mag graag op tactische (lees combinatieve) gronden zijn partijen opzetten, daarbij een iets mindere stand voor lief nemend. Grotenhuis ten Harkel gaat graag vol in de aanval en schuwt daarbij niet om diep in de stelling van zijn tegenstander te penetreren.

Het werd voor damliefhebbers een enerverende strijd, die massaal werd gevolgd; uit de commentaren bleken velen enthousiast te zijn geworden (“Als dit de voorbode van het NK is, kunnen we volop genieten!”).  Dampuristen echter bekijken de strapatsen van vooral de Fries (Van Dijk) doorgaans met een mélange van vertwijfeling en afschuw! Dammers van de zuivere leer zien graag dat partijen aan een bepaald correctheidscriterium voldoen; foutjes groot en klein vinden zij eigenlijk not-done. Inderdaad zaten er hiaten in de partij (niet goed verdedigd, winst gemist), maar dat was juist voor velen een verhoging van het amusement.

Perfectie . . . 

De perfectie die de zuivere dam-leer nastreeft staat echter haaks op topsport! Om deze stelling kracht bij te zetten pakken we ‘het voetbal’ er even bij. Lionel Messi is al bijna 15 jaar een topvoetballer waarvoor ook de puristen maar al te graag naar het stadion komen. Maar wat zou er gebeuren wanneer Messi perfect verdedigd zou worden? Elke wedstrijd weer! Hij zou zich slechts tot obligate passjes terug dan wel opzij moeten beperken, want de perfectie van de verdediger zou hem niet in staat stellen om geweldige acties te ondernemen, waarvoor hij juist zo geroemd wordt! Messi glorieert juist door de fouten van de man die hem moet verdedigen(!!); juist dat metertje ruimte dat de verdediger onnodig weggeeft (i.p.v. de hele wedstrijd  Messi in de nek te hijgen, hetgeen perfect zou zijn) is soms voldoende om de kleine Argentijn in staat te stellen tot grote heldendaden.

Nee, in veel topsporten zijn juist fouten een cruciaal onderdeel van wedstrijden waardoor ook puristen in vervoering raken! Het zij zo.  De weldadige partij tussen Van Dijk en Grotenhuis ten Harkel eindigde trouwens in een puntendeling; 1-1.

Actie op zondag . . .  

Schrijver dezes zat al een half uur voor aanvang van de partijen op het terras van de speelzaal. Het kon niet anders dan dat het een genoeglijke dag zou worden. Vrij snel werd het ook steeds drukker en u weet het; hoe meer zielen hoe meer vreugd. De natuur hielp deze dag ook een geweldig handje mee; het zonnetje scheen zoals hij dat eigenlijk altijd zou moeten doen (oh, doet hij dat ook?). Nou ja, het wolkendek had vandaag (in ieder geval boven Kraggenburg) een dagje vrij genomen (zo goed?). Toen de partijen goed en wel aan de gang waren, werd er afwisselend gekozen tussen het grote scherm (waarop men op het terras de partijen kan volgen) en de – sterke -verhalen aan tafel!

Error . . . 

En toen crashte de computer!! Plotseling was het afgelopen met het dam-plezier, zonde; waren het de te grote aantal viewers die de computercrash veroorzaakten? Eigenlijk was dat ook niet belangrijk, we konden het NK-toernooi nu niet goed meer volgen (bah).

‘Naar huis’ was vervolgens de enige goede optie, want er moest ook nog het nodige aan papier worden toevertrouwd. Thuis gekomen bleek dat de computer in Kraggenburg (of waar dan ook maar) definitief onbruikbaar was; misschien dat de uitslagen later deze avond nog op Toernooibase Dammen komen te staan! Daar moesten we het voorlopig mee doen.

Jaaa, de uitslagen staan op Toernooibase Dammen! Nu hebben we in ieder geval de uitslagen van de 5de ronde, die zijn:

Jitse Slump-Wouter Sipma 1-1 (we hadden nog wel meegekregen dat er op een bepaald moment – wederzijds – dammen op het bord stonden. Was waarschijnlijk een partij waar we het predicaat ‘sensationeel’ aan mogen geven).

Bhiem Ramdien-Bart Terwel 1-1 (kunnen we weinig van zeggen; in ieder geval zijn er geen bijzondere dingen blijven hangen van de eerste – ongeveer – 25 zetten).

Ron Heusdens-Jan Groenendijk 0-2 (het laatste wat we zagen was dat het nog alle kanten op kon; belangrijke punten voor Groenendijk).

Roel Boomstra- Anton van Berkel 1-1 (een 11 om 11 is blijven hangen, waarin nog van alles mogelijk leek te zijn).

Casper Remeijer-Alexander Baliakin 0-2 (niets van te zeggen; het laatste wat we zagen was een klassiek middenspel).

Martijn van IJzendoorn-Andrew Tjon A Ong 2-0 (was Andrew daar niet met een schijf naar veld 36 opgerukt en gebruikte Martijn die schijf later niet voor combinatieve dreigingen?).

De tussenstand . . . 

De koploper (Wouter Sipma) heeft gezelschap gekregen van Martijn van IJzendoorn, Jan Groenendijk en Alexander Baliakin; ze hebben elk 7 punten. Roel Boomstra en Bart Terwel volgen op één punt achterstand.

Morgen, op de laatste dag deze maand, staan er wederom 2 ronden op het programma; de 6de ronde (met het toptreffen Baliakin-Boomstra) begint om 10.00 uur en de 7de ronde (met Boomstra-Sipma) om 16.00 uur.

De meisjes . . . 

Ja, die speelden vandaag hun tweede ronde partijen. Yulia verloor van Luise en heel verrassend won Tanya-Marie van Lisa! De twee winnaressen van vandaag gaan hier aan de leiding, Lisa volgt op één punt.

Dan rest ons nog de vraag of de NK-finalisten last hebben van de meisjes; het is voor de eerste keer dat zoiets plaatsvindt (mannen en meisjes in één zaal – tijdens een NK Dammen Algemeen nog wel -!)

Daar kwamen we gisteren achter; tijdens de NK-partijen moet alles en iedereen stil zijn in de speelzaal; zelfs een nauwelijks waarneembaar geluidje is onacceptabel voor de heren topdammers. Wanneer de laatste partij van een NK-ronde echter afgelopen is mag men weer gewoon praten; dat was gisteren na de 4de ronde ook het geval. Gelukkig was de scheidsrechter van dienst op zijn qui-vive; sssstttt!!!! Een partij uit het meisjes-toernooi was namelijk nog aan de gang en dat terwijl ze tegelijkertijd met de mannen aan hun partij waren begonnen. Wie zegt dat de jeugd van tegenwoordig geen zitvlees heeft!

Hier moeten we het bij laten; de verhalen over het computer-debacle en de gevolgen daarvan krijgen we morgen ongetwijfeld te horen.

Speelzaal

Speelzaal

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...