De Voorst 1

Semper alquid novi . . . 

Tjalling van den Bosch

Er kwamen enige opmerkingen binnen en inderdaad, de nodige epistels hebben  vaak een Latijnse uitdrukking of gezegde als aanhef! Niet dat het als zodanig enig cachet aan de zaak moet geven of dat er op die  manier de oudheid van het edele damspel moet worden aangegeven, nee het is  meer zoals Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hoheinheim (bij u waarschijnlijk beter bekend als Paracelsus) ooit schreef:

“Von Wammen Es kumt das weiss Ich nit; 

Wohin Us kumt das weiss Ich nit; 

Es ist da”!). 

In  ieder geval, de bovenstaande aanhef van dit literaire hoogstandje vat toch vooral de activiteiten van Stichting Aanzet goed samen! Altijd zijn de grand seigneurs van deze vereniging zonder winstoogmerk met iets bezig, altijd is men ‘onderweg’: Altijd wat nieuws! Zo lang de weledele heren van ‘de stichting uit de polder’ hun dadendrang inzetten voor de eer en welzijn van dam-volk en dam-vaderland dan zijn er weinig dammers die reden tot klagen kunnen hebben (alhoewel de laatste treurnieten natuurlijk niet uit te roeien zijn!! – maar dit geheel terzijde -). 

Damkaravaan . . . 

Met de organisatie van (dam-)World Cup*** Flevoland Open 2024 zet Stichting Aanzet de zomerse internationale damkaravaan weer in beweging! Misschien vinden niet-ingewijden de uitdrukking ‘damkaravaan’ wat overdreven, maar toch meandert er iedere zomer weer een sleep dammers kriskras door Europa, van damtoernooi naar damtoernooi. De trektocht stopt pas (in Hijken) als het winterseizoen alweer in gang is gezet!

Ook de toevoeging ‘internationaal’ is niet overdreven; zo is de volgende stop, na de WC Flevoland Open, in het Spaanse (Cap) Salou (van 19 t.e.m. 27 mei as.)!! Later onder andere gevolgd door damtoernooien in Polen, Tsjechië, Frankrijk, Italië, België, Duitsland en de Baltische staten (en dit is slechts een kleine greep)! Daarnaast zijn er ook op andere continenten damtoernooien, alhoewel het er alle schijn van heeft dat het damtoernooi in Thailand uiteindelijk toch een zachte dood is gestorven (jammer).

Ook de deelnemers komen heinde en ver; zo maar even een kleine greep in dit toernooi: Armenië, Guinee, Kameroen, China en verder nog uit alle Europese windstreken! Dus ook ‘internationaal’ is zeker op z’n plaats!

De agenda van de Koninklijke Nederlandse Dam Bond puilt deze zomer uit met alleen al de damtoernooien in ons kleine kikkerlandje! Dus nee, niet dam-ingewijden, een curiosum is een damtoernooi in de zomer zeker niet!

Recreatiepark De Voorst . . .  

Plaats van handeling van de WC*** Flevoland Open 2024 is Kraggenburg; om heel precies te zijn recreatiepark De Voorst, gelegen in het Voorsterbos. Eigenlijk was het park in eerste instantie een camping bestemd voor traditionele kampeerders en ruimte voor het stallen van caravans en campers. Door de jaren is het park echter omgetoverd tot een uniek recreatiegebied met veel meer logeermogelijkheden, zoals een chalets en blokhutten (van eenvoudig tot luxe!), eventueel te huren met meerdere personen tegelijk en dat alles voor een schappelijke prijs.

Het totaalplaatje van het Voorsterbos en het vlakbij gelegen Nationaal Park Weerribben-Wierden is perfect om optimaal te kunnen onthaasten; u kunt daar nog echt genieten van rust en ruimte (en dat hebben dammers over het algemeen graag!). Er zijn voor sportievelingen, die zich graag fysiek uitleven, naast schitterende fiets- en wandelroutes ook veel mogelijkheden voor waterrecreatie!

De horeca is ruim aanwezig op het park met een pannenkoekhuis, brasserie, snackbar en familierestaurant met zeer uitgebreide menukaart. Ook is er een afhaalservice voor mensen die liever ’thuis’ eten. Kortom, nat of droog, het hoeft innemende types aan niets te ontbreken! Om dit wervende stukje goed af te sluiten(!); er is op het hele park wifi, een bushalte op 500 meter en een zeer ruime parkeergelegenheid voor de auto en alles is zoveel mogelijk rolstoelvriendelijk gemaakt!  Dus voor zowel dammers als ‘meekomers’ (partners e.d.) is er, naast een partij dammen, een ruim aanbod voor genoeglijk verpozen in een schitterende omgeving!

By the way . . .!

Het is natuurlijk geen verplichting om op het recreatiepark te overnachten, men kan ook terecht in diverse hotels in de omgeving, zoals Hotel Van Saaze in Kraggenburg zelf, waar al eerder een NK Dammen Algemeen werd gehouden.

We sluiten af . . . 

Dit eerste epistel moet ook weer niet te lang worden natuurlijk; daarom dammers, mocht u zin hebben om alsnog mee te doen, er is nog voldoende plaats op de deelnemerslijst.  Mocht u nog vragen hebben of anderzijds informatie willen, dan kunt u het beste even mailen met de secretaris van Stichting Aanzet de heer Piet Dijkstra (pmdijkstra@home.nl).

Tot 20 april aanstaande . . .!

Dit vind je misschien ook leuk...